NAJPOZNATIJI BERLINSKI SLIKARI

Berlin je grad koji odiše kulturom, umetnošću i istorijom. Mogućnosti za uživanjem u umetnosti u Berlinu su ono što čini ovaj grad tako atraktivnim. Na njegovu raznoliku kulturu, uticali su različiti likovni stilovi koji su se preplitali, kao i ideologije i filozofije koje su dale ovom gradu duh. Ovde ćemo prikazati nekoliko slikara Berlina koji su obeležili njegovu umetnost.

ALBREHT DIRER

Albreht Direr bio je nemački slikar, grafičar i teoretičar umetnosti. Bio je jedan od najvećih umetnika u doba humanizma i renesanse.

Rodjen je 1471. u Berlinu, u porodici zlatara. Od ranog detinjstva učio je u radionici slikara Mihaela Volgemuta, gde je naučio da slika, ali i da rezbari na drvetu. Godine 1495. prvi put je otišao u Italiju i tu je pokupio neke karakteristike italijanskih majstora.

Spojio je italijansku ranu renesansu s ekspresivnim stilom nemačkog renesansnog doba i stvorio nove slikarske oblike. Bavio se mitološkim, alegoričnim i religioznim temam, a i prirodom. Njegovi akvareli i studije biljaka i životinja svedoče da se duboko razumevao u prirodu.

U poRodičnoj radionici otac ga je obučavao za zlatara, pa je Direr je do vrhunca razvio drvorez i bakrorez i svojim delima odlučujuće uticao na popularnost humanista. Kao prvi nemački umetnik posvetio se teoriji umetnosti i između ostalog napisao temelje nauke o proporcijama. Direr je prvi u Evropi sastavio Magični kvadrat.

Nakon povratka u Nirnberg otvorio je svoju radionicu i izrađivao oltarne slike i portrete, prve bakroreze i niz drvoreza „Apokalipsa“ i „Velika muka“. Nakon povratka s drugog putovanja u Italiju nastali su njegovi najvredniji bakrorezi „Vitez“, „Đavo i smrt“ i „Melanholija“ i „Sveti Jeronim u ćeliji“. U poslednjoj fazi naslikao je svoj najbolji „Autoportret“ i „Četiri apostola“, i pisao knjige o slikarstvu. Njegovo ukupno stvaralaštvo obuhvata 70 slika, 900 crteža, 100 bakroreza i 350 drvoreza.

Albrecht Dürer - Wikipedia
AUTOPORTRET ALBREHTA DIRERA

MAKS BEKMAN

Maks Bekman je bio nemački slikar, grafičar i pisac. Zajedno sa Ernstom Ludvigom Kirhnerom smatra se najznačajnijim nemačkim slikarem 20. veka.

Živeo je od 1884 do 1950. Obrazovao se u umetničkoj školi u Vajmaru, a karijera mu je započela u Berlinu. Posle rata, često je boravio u Baden-Badenu, u banji ili u kockarskim okruzima, dok je boravio tamo voleo je da se kladi i kocka. Ljudi kazu da je često posećivao sportske kladionice. Uvek je bio sumoran i depresivan, pa je i njegova umetnost dobila takve karakteristike.

Bekmanova dela su prikaz radikalnih promena u društvu i umetnosti vremena u kome je živeo. Njegove slike bave se temama od užasa rata do propadanja kulture kabarea. Od tridesetih godina, njegovi radovi sadrže mitološke motive koje su često metafora za brutalnosti nacističkog režima. Bekman je bio veoma upućen u filozofiju i blizak misticizmu. Svojim delima pokušavao je da se bavi univerzalnim temama užasa, iskupljenja, večnosti i sudbine.

Za razliku od većine savremenika, Maks Bekman nije prihvatao apstraktno slikarstvo. Divio se slikarima: Sezanom, Van Gogom, Rembrantom, Rubensom i slikarima rane Renesanse.

Vreme 1101 - Umetnost – Slikarstvo Maksa Bekmana: Umetnik izmedju Hrista i  klovna
UMETNOST MAKSA BEKMANA

PAUL KLE

Paul Kle bio je nemačko-švajcarski slikar, član umetničke grupe Plavi jahač. Na njegovo stvaralaštvo uticalo je nekoliko pravaca: ekspresionizam, kubizam i nadrealizam.

Rodjen je 1879. godine u Švajcarskoj, otac mu je bio učitelj muzike, a majka švajcarska pevačica. Pošto je po ocu dobio nemačko državljanstvo, odselio se 1898. u Berlin. Dvoumio se između muzike, literature i likovne umetnosti, ali ipak se opredelio za slikarstvo. Prvo je studirao grafiku na privatnoj školi Henrika Knira i u to doba sticao ne samo umetnička već i seksualna iskustva. Iz jedne takve kratkotrajne veze rodio mu se sin koji je posle nekoliko nedelja umro.

Godine 1911, upoznao je Augusta Makea i Vasilija Kandinskog. Zajedno sa njima upoznao je i mnoge druge umetnike s kojima se interesovao za gotiku, primitivnu umetnost i nove pravce fovizam i kubizam. S njima je Kle našao zajednički jezik i delio poglede na umetnost.

Godine 1920. imao je svoju izložbu u Berlinu i tada postaje priznat slikar. Tako je dobio ponudu da predaje slikarstvo u Bauhausu u Vajmaru- školi koju je osnovao Valter Gropijus. Primio je ponudu i prvo je rukovodio radionicama, a posle je imao vlastita predavanja slikarstva.

Bio je veoma posvećen slikarstvu, što može da se vidi i iz njegovog zapisa u dnevniku: ” … ja i boja smo jedno. Ja sam slikar”.

Paul Klee: Red Bridge. Art Print, Canvas on Stretcher, Framed Picture
AKVAREL PAULA KLEA “CRVENI MOST”

ERIH HEKEL

Erih Hekel je bio nemački slikar i grafičar i jedan od predstavnika ekspresionizma.

Nakon nazavršenih studija arhitekture, obrazovao se kao samouk slikar pri čemu su na njega značajno uticali Vinsent van Gog i fovisti. Godine 1905. zajedno sa kolegama sa studija osnovao je u Drezdenu grupu umetnika Most . U radovima iz ovog perioda nanosio je na platno svetle, intenzivne boje pastozno, uglavnom u uglastim oblicima (Devojka koja leži, 1909). Kada se grupa razišla 1913. ublažio je intenzivni kolorit i davao prednost mrkozelenkastoj paleti boja (Aktovi na plaži, 1913).

Strahote Prvog svetskog rata koje je kao vojnik video u Flandriji umetnički je obradio na litografijama i drvorezima. Dvadesetih godina 20. veka počeo je da se odvaja od ekspresionizma i da preuzima elemente Nove stvarnosti, a slikarstvo pejzaža došlo je u centar njegovog interesovanja.

Godine 1937. zabranjen je kao degeneričan. Od 1949. do 1955. predavao je na Akademiji u Karlsrueu. Njegovo pozno delo karakterišu harmonično-lirske mrtve prirode sa cvećem.

Erich Heckel | Stralsund (1912) | Available for Sale | Artsy
SLIKA ERIHA HEKELA “STRALSUND”

4 thoughts on “NAJPOZNATIJI BERLINSKI SLIKARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Theme: Elation by Kaira.
Cape Town, South Africa